Ochūgen – Traditionele Japanse feestdagen

Japan heeft een traditionele kado-cultuur waarbij het geven van kadootjes vaak belangrijker is dan het kado zelf. Zowel de kleur van het inpakpapier als de juiste manier om een kado te ontvangen zijn onderhevig aan verschillende etiquetteregels. Kado’s helpen onderlinge relaties te versterken, en het geven van kado’s is niet beperkt tot vrienden en familie of de feestdagen. In de komende blogpost vertel ik je over de twee traditionele Japanse feestdagen waarin kado’s geven centraal staan. Vandaag gaan we het hebben over ochūgen, ook wel “Japans Thanksgiving” genoemd.

ochuugen-packaging.jpg

Foto van Onookinawa

Ochūgen (御中元) valt, afhankelijk van de regio in Japan, tussen begin juli en mid-augustus. Tijdens deze feestelijke periode geef je kado’s aan je naasten – vrienden, familie, buren etc.

Ochūgen kado’s kun je herkennen aan de rode en gouden strik op het kado. Soms een echte strik, soms alleen een afbeelding. Bij echt traditionele kado’s wordt ook het woord “ochūgen“op de doos geschreven.

Ochūgen komt voort uit Taoistische rituelen, waarbij er bepaalde periodes in het jaar waren waarop je vergeving kon vragen aan de goden voor jezelf of je voorouders. Later ging dit gepaard met het geven van kado’s aan je naasten, en werd de voorouderverering een apart feest – Obon. Meestal valt Obon rond 13 augustus en volgt ochūgen enkele dagen later rond 15 augustus. Kado’s mogen echter in de hele maand voor ochūgen worden gegeven.

Tegenwoordig word ochūgen nog steeds gevierd, hoewel veel Japanners in de stad hun kado via de post opsturen in plaats van het persoonlijk te geven.

Populaire kado’s voor ochūgen zijn voedsel (vooral luxe fruit) en drank (luxe koffie, thee en alcohol) of andere verbruiksproducten zoals lekkere zeepjes. Natuurlijk kan een bloemetje altijd, maar veel Japanners maken een mooi kadopakket voor verre familie. De post kent daarom ook een drukke periode rondom ochūgen. De meeste mensen spenderen tussen de 3.000 en 5.000 yen per kado (€20 – €40).

Bronnen

Advertenties

Een gedachte over “Ochūgen – Traditionele Japanse feestdagen

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s